Τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω; 7 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για να διαλέξεις!

λέβητας αερίου
Λέβητας αερίου

Το φυσικό αέριο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού, τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και άλλες συμβατικές πηγές θερμότητας. Είναι αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον και πιο ασφαλές από άλλες πηγές θερμότητας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το φυσικό αέριο δε συγκεντρώνεται, σε περίπτωση διαρροής. Έτσι, δεν έχει κίνδυνο να εκραγεί. Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει να βάλεις φυσικό αέριο για να ζεστάνεις το χώρο. Όμως, τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω στο σπίτι μου;

Είναι αλήθεια, πως κυκλοφορούν διάφορες μάρκες και μοντέλα λεβήτων στη διάθεση σου. Προτού διαλέξεις λέβητα φυσικού αερίου για το σπίτι σου, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τις ξεχωριστές ανάγκες του χώρου σου. Τι θερμική ισχύ πρέπει να έχει ο λέβητας, για να σε καλύπτει; Χρειάζεσαι επιτοίχιο, ή επιδαπέδιο λέβητα; Αξίζει τον κόπο να βάλεις αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, αν η κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία σου δεν έχει βάλει ακόμα; Ακόμα, πού θα τοποθετήσεις τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου;

Γι’ αυτό, λοιπόν, είμαστε εμείς εδώ, για να απαντήσουμε στην ερώτηση: “ Τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω στο σπίτι; “, αλλά και σε άλλες ερωτήσεις που ίσως έχεις, πριν βάλεις φυσικό αέριο.

Τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω στο σπίτι μου; Όσα θέλεις να ξέρεις!

#1 Να βάλω επιτοίχιο, ή επιδαπέδιο λέβητα;

Οι περισσότεροι λέβητες φυσικού αερίου στην αγορά είναι επιτοίχιοι. Αυτό σημαίνει, πως τοποθετούνται σε κάποιο τοίχο της επιλογής σου και δεν αγγίζουν στο πάτωμα. Από την άλλη πλευρά, οι επιδαπέδιοι λέβητες είναι το αντίθετο. Δηλαδή, ακουμπούν στο δάπεδο και δε χρειάζονται τοποθέτηση σε τοίχο. Κατά γενική ομολογία, οι επιτοίχιοι λέβητες είναι πιο μικροί σε διαστάσεις και πιο κατάλληλοι για διαμερίσματα. Ως τέτοιοι, συνήθως είναι και πιο οικονομικοί στην αγορά.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει, πως δεν υπάρχουν και επιτοίχιοι λέβητες μεγάλης ισχύος. Στην αγορά θα βρεις και επιτοίχιους λέβητες φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων χώρων, οι οποίοι είναι, όπως είναι λογικό, πιο ακριβοί. Συνεπώς, αν μένεις σε διαμέρισμα, ή μονοκατοικία μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα, θα σου προτείναμε τον επιτοίχιο λέβητα. Για μεγαλύτερες κατοικίες, συνιστάται να συμβουλευτείς τους ειδικούς για να δείτε τι ταιριάζει περισσότερο στο χώρο.

#2 Να βάλω συμβατικό λέβητα, ή συμπύκνωσης;

Μέχρι πρότινος, έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στην αγορά συμβατικού λέβητα, ή λέβητα συμπύκνωσης. Ωστόσο, σήμερα η εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου γίνεται μόνο με λέβητα συμπύκνωσης. Συνεπώς, εδώ δεν υπάρχει κάποιο δίλημμα για την αγορά σου. Όμως, ποιος ο λόγος που επικράτησαν οι λέβητες συμπύκνωσης; Ο λέβητας συμπύκνωσης απαντά ξεκάθαρα στην ερώτηση του τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω.

Ο λόγος είναι, πως προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και σαν αποτέλεσμα, εξοικονόμηση χρημάτων. Σε σχέση με συμβατικούς λέβητες, ο λέβητας συμπύκνωσης προσφέρει περισσότερη ωφέλιμη ενέργεια στο χώρο, με την ίδια ποσότητα καυσίμου. Επίσης, τα καυσαέρια που αποβάλλει στην ατμόσφαιρα είναι λιγότερο επιβλαβή. Σε βάθος χρόνου, θα αντιληφθείς πως απολαμβάνεις, όχι απλά περισσότερη θερμότητα στο σπίτι, αλλά και μεγαλύτερη οικονομία στα έξοδα θέρμανσης.

#3 Να βάλω μαντεμένιο, ή χαλύβδινο λέβητα;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται, πριν αγοράσουν λέβητα: “ Τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω, για να αντέξει για περισσότερα χρόνια; “. Η ανθεκτικότητα του λέβητα φυσικού αερίου, επηρεάζεται άμεσα από το υλικό κατασκευής του. Ο λέβητας από χάλυβα είναι, συνήθως, πιο οικονομικός και πιο ελαφρύς, σε σχέση με τον μαντεμένιο. Παρόλα αυτά, ο μαντεμένιος λέβητας φαίνεται να έχει πολύ καλύτερη απόδοση, κατά τη λειτουργία με αέρια καύσιμα.

Έτσι, μιας και το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο καύσιμο, ο μαντεμένιος λέβητας θα πρέπει να είναι πιο κατάλληλος για τη χρήση του. Πέρα από την καλή και σταθερή του απόδοση, ο λέβητας από μαντέμι φαίνεται να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που φτάνει μέχρι και 30 χρόνια. Σίγουρα, θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω στην αγορά, αλλά θα τον έχεις για περισσότερα χρόνια και θα πληρώνεις λιγότερα για συντήρηση. Για εμάς, είναι μια καλή απάντηση στο τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω για να έχω μακροχρόνιο κέρδος.

#4 Τι θερμική ισχύ πρέπει να έχει ο λέβητας;

Η ονομαστική θερμική ισχύς του λέβητα είναι η υποσχόμενη απόδοση που εγγυάται ο κατασκευαστής για το λέβητα, καθώς βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Η απόδοση αυτή εκφράζεται σε Κιλοβάτ (kW). Πολλές φορές, στο εμπόριο συναντάμε την υποσχόμενη απόδοση των λεβήτων φυσικού αερίου σε χιλιοθερμίδες ανά ώρα (kcal/h). Χρησιμοποιώντας τις χιλιοθερμίδες, μπορούμε να υπολογίσουμε τα Κιλοβάτ. Όσο περισσότερες οι χιλιοθερμίδες ανά ώρα, ή τα κιλοβάτ ανά ώρα που μπορεί να υποστηρίξει ο λέβητας, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να ζεστάνει.

Έτσι, ένα σχετικά μικρό σπίτι, μπορεί να θερμανθεί με ένα λέβητα φυσικού αερίου χωρίς μεγάλη ισχύ σε κιλοβάτ. Αντιθέτως, ένα μεγάλο σπίτι χρειάζεται λέβητα με μεγαλύτερη ισχύ. Ας δούμε κάποια ενδεικτικά νούμερα για να απαντήσουμε στο τι λέβητα φυσικού αερίου να βάλω, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού μου. Για σπίτια μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα (m2), συνήθως επαρκούν λέβητες μέχρι 24 kW, ή περίπου 18.000 kcal. Για σπίτια 100- 150 τετραγωνικά επιλέγονται λέβητες με ισχύ γύρω στις 20.000 kcal ανά ώρα. Τέλος, για να θερμανθεί σπίτι 150- 200 τετραγωνικών επιλέγονται λέβητες με ισχύ γύρω στις 30.000 kcal, ή 35 kW ανά ώρα.

Όσο μεγαλύτερη η ισχύς του λέβητα φυσικού αερίου, τόσο αυξάνεται και η τιμή του, όπως καταλαβαίνεις. Παρόλα αυτά, συστήνεται να συμβουλεύεσαι τους ειδικούς για να διαλέξεις ακριβώς την ισχύ που χρειάζεται το σπίτι σου. Αν ο λέβητας που θα αγοράσεις είναι οικονομικός, αλλά δεν επαρκεί για να ζεστάνει το σπίτι σου, τότε ποιο το νόημα της αγοράς;

#5 Να βάλω κεντρική, ή αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο;

Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο όφελος έχει η καύση φυσικού αερίου, σε σχέση με την καύση πετρελαίου. Έτσι, πολλές πολυκατοικίες αντικαθιστούν το λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου. Πιθανώς, θα έφερνε μεγάλο όφελος στην πολυκατοικία σου, αν μετατρέπατε το σύστημα κεντρικής θέρμανσης σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, η αλλαγή συστήματος κεντρικής θέρμανσης δεν είναι μια απόφαση που μπορείς να πάρεις μόνος/ -η σου.

Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Αν δε συμφωνούν όλοι, τότε μπορείς, σε κάθε περίπτωση, να βάλεις σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο. Αν ακολουθήσεις τη νόμιμη διαδικασία, θα σταματήσεις να συμμετέχεις στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης και πλέον θα σε απασχολεί μόνο το δικό σου σύστημα.

#6 Να τοποθετήσω το λέβητα σε εσωτερικό, ή εξωτερικό χώρο;

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου χρησιμοποιείται, όταν θέλεις να βάλεις φυσικό αέριο στο σπίτι σου, με αυτόνομη θέρμανση. Αυτό ισχύει για διαμερίσματα πολυκατοικιών και για μονοκατοικίες. Αρκεί να έχει ενσωματωμένο έναν καυστήρα φυσικού αερίου και δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν 3 συνηθισμένες θέσεις, όπου συνήθως τοποθετείται ένας ατομικός λέβητας. Οι θέσεις αυτές είναι το μπαλκόνι, η κουζίνα και το μπάνιο.

Προφανώς, προσπαθούμε να τοποθετούμε τους λέβητες σε μη κεντρικό σημείο, γιατί δεν αποτελούν και τα ωραιότερα διακοσμητικά στοιχεία. Μέσα στην κουζίνα, ή στο μπάνιο, ο λέβητας μπορεί να κρυφτεί έξυπνα σε μεγάλα ντουλάπια. Έτσι, δε θα φαίνεται και δε θα ενοχλεί την αισθητική σου. Όσο για το μπαλκόνι, στερεώνεται πάνω στον τοίχο (δηλαδή αν είναι επιτοίχιος) και ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν μένεις σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και δεν έχεις πολύ μεγάλο μπαλκόνι, τότε ίσως θα ήταν καλό να αποθηκεύσεις το λέβητα στο εσωτερικό του σπιτιού.

#7 Ο λέβητας φυσικού αερίου θα μου παρέχει ζεστό νερό;

Αν προχωρήσεις σε τοποθέτηση ατομικού λέβητα, εκτός από θέρμανση για το χειμώνα, θα απολαμβάνεις και ζεστό νερό. Πάρα πολλοί λέβητες φυσικού αερίου προσφέρουν και τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού. Αρκεί ένας εναλλάκτης θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης. Μάλιστα, πρόκειται για μια αρκετά συμφέρουσα επιλογή, καθώς το κόστος είναι, συνήθως, πιο μικρό σε σχέση με την παραγωγή νερού από παραδοσιακό θερμοσίφωνα. Φυσικά, μπορείς να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή τι σου κοστίζει ο λέβητας φυσικού αερίου σου. Κάθε λέβητας συνδέεται με έναν μετρητή, ο οποίος έχει μια ένδειξη για την κατανάλωση αερίου του σπιτιού σου. Ανάλογα με το τι δείχνει η ένδειξη στο μετρητή, πληρώνεις τα ανάλογα χρήματα για θέρμανση και ζεστό νερό.

Ψηφιακοί θερμοστάτες για μειωμένη κατανάλωση

Αντικαταστήστε τον θερμοστάτη της και εξοικονομήστε χρήματα από την θέρμανση σας

Οι θερμοστάτες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ψηφιακοί, δηλαδή λειτουργούν με μικροεπεξεργαστή (P.I.D), ο οποίος καταγράφει τις θερμοκρασίες του χώρου και το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να κλείσει ο θερμοστάτης τη θέρμανση νωρίτερα από την επιθυμητή στον χώρο θερμοκρασία.

Αυτό γίνεται διότι όταν κλείσει η θέρμανση, τα σώματα εξακολουθούν να είναι ζεστά και ανεβάζουν κι άλλο τη θερμοκρασία του χώρου μέχρις ότου φτάσουν τελικά στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται ο μικροεπεξεργαστής των θερμοστατών αφήνοντας το σύστημα λιγότερη ώρα ανοικτό, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επειδή οι θερμοστάτες είναι ψηφιακοί, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια μετρήσεων και πολύ χαμηλή απόκλιση λειτουργίας.

Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 25% περισσότερη ενέργεια με την χρήση τους.

« Παλιότερα άρθρα